Τί συμβαίνει και τί περιμένουμε να συμβεί στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και την ιεραρχία;

Αναμένοντας το εξαγγελθέν νομοσχέδιο με τις διατάξεις για το σύστημα επιλογής των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης, πρέπει να τονιστούν τα εξής:
Α) Για να ενισχυθεί το κριτήριο των τυπικών προσόντων και να προωθηθούν νέα στελέχη σε θέσεις ευθύνης,πρέπει απαραιτήτως να μεταρρυθμιστεί το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης. Το σημερινό βαθμολόγιο, το οποίο δημιουργεί διαρκώς πλήθος προβλημάτων και γραφειοκρατικών βαρών (ν.4024/11), κατέταξε τους υπαλλήλους αποκλειστικά με βάση τα έτη υπηρεσίας και ταυτόχρονα κατέστησε απαγορευτική κάθε διαδικασία εξέλιξης. Έτσι, οι νεώτεροι βρέθηκαν από τους υψηλούς βαθμούς, τους οποίους κατέλαβαν οι παλαιότεροι, στους χαμηλότερους (η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων ΕΣΔΔΑ από τον Α΄ βαθμό βρέθηκε στον Δ΄). Συνεπώς είναι τώρα η στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο, σύγχρονο βαθμολόγιο. Ήδη, στο ψηφισθέν «πολυνομοσχέδιο» υπάρχει διάταξη που επιτρέπει την εισαγωγή νέου συστήματος βαθμολογίου αποκλειστικά στη Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων!
Β) Σήμερα υπάρχει νόμος για την αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων όλων των βαθμίδων ο οποίος πριμοδοτεί τα προσόντα αλλά ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. Πρόκειται για τον πρόσφατο ν.3839/10, η εφαρμογή του οποίου έχει μπλοκαριστεί από τα κατεστημένα και τις κατά τόπους συντεχνίες. Έτσι, στις Δημόσιες Υπηρεσίες γίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και με την συνευθύνη και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει πλήρη γνώση, πάρτι απευθείας αναθέσεων σε κομματικούς και άλλους φίλους χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Πρόκειται για θρίαμβο των πελατειακών σχέσεων και απόλυτη απονομιμοποίηση της Διοίκησης.
Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση για την «ανατροπή» ή «παράκαμψη της επετηρίδας», όπως παρουσιάζεται από το Υπουργείο, πρέπει να εκκινεί από το σύστημα βαθμολογίου και να επιτάσσει την εφαρμογή και όχι την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, έστω και στις μεταβατικές του διατάξεις. Όπου αυτές πρόλαβαν να εφαρμοστούν έδωσαν την ευκαιρία σε νέα στελέχη να επιλεγούν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα του διοικητικού έργου.
Το ΔΣ της ΕΝΑΠ
Α.Π. 20/2013


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)