Δελτίο Τύπου και Πρόσκληση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

Κάθε φορά που μια γυναίκα ορθώνει το ανάστημά της, πιθανά δίχως να το ξέρει, δίχως να το δηλώνει, ορθώνει το ανάστημά της για όλες. (Maya Angelou)

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που φέτος έχει θέμα “Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world” και είναι αφιερωμένη στις εργώδεις προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών να διαμορφώσουν ένα ισότιμο μέλλον και να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 τονίζοντας παράλληλα το χάσμα που παραμένει.

Στο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας, οι αναμφισβήτητα θετικές εξελίξεις στον τομέα της πρόσβασης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις (εκλογή κυρίας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογή κυρίας Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη στη θέση της Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.α.) πρέπει να ιδωθούν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιδεικνύει μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ σε ποσοστό γυναικών σε υπουργικές θέσεις για το 2020 (Eurostat, 2020).

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας Φύλων του 2019 (EIGE), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε επίπεδο ΕΕ σε ζητήματα εργασίας, απολαβών, γνώσης, χρόνου, ισχύος και υγείας. Επίσης, σύμφωνα με τον δείκτη Women In Digital, παρά τη διαρκή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται ακόμα σημαντική υστέρηση των γυναικών, γεγονός που στερεί ευκαιρίες από τις γυναίκες σε μια διαρκώς ψηφιοποιούμενη αγορά εργασίας. Άλλωστε όπως επισημαίνεται από την σχετική έκθεση για το 2020, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι στις τελευταίες θέσεις, με πολύ αυξημένο κίνδυνο για τις γυναίκες να απωλέσουν την εργασία τους στην covid-19 εποχή. Η παρατεταμένη κρίση και η πανδημία συνθλίβουν πρώτα τους πιο ευάλωτους, με τις γυναίκες να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έμφυλη βία, όπως τόνισε και στην πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρόσφατη χιονοστιβάδα καταγγελιών και δύσκολων εξομολογήσεων ελπίζουμε να συμβάλει ώστε να έρθει σταδιακά στο φως ο σκοτεινός αριθμός των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας, παρενόχλησης και γυναικοκτονίας που συστηματικά υποκαταγγέλλονται. Η προσωπική γενναιότητα των θυμάτων είναι η μια όψη του νομίσματος. Η κρατική ευθύνη σε επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών είναι η άλλη.

Θυμίζουμε ότι τη στιγμή που αναδεικνύεται η ανάγκη για χάραξη στρατηγικών καταπολέμησης των δομικών κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της έμφυλης ανισότητας, η Ελλάδα δεν τηρεί ειδικό αρχείο υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς τα εγκλήματα κατατάσσονται με βάση το έννομο αγαθό που πλήττεται ενώ, την ίδια στιγμή, δεν παρέχει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (ΕIGE) στοιχεία για γυναικοκτονίες με θύτη ερωτικό σύντροφο ή μέλος της οικογένειας.

Περαιτέρω, η ελληνική Πολιτεία υποβαθμίζει ουσιαστικά και συμβολικά τα δύο βασικά αρμόδια όργανα για την χάραξη και εφαρμογή πολιτικών ισότητας, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), όπως κατοχυρώνονται στον Ν.4604/2019, υπάγοντας την ΓΓΙΦ υπό την ομπρέλα της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής (η ΓΓΙΦ που υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών ως οριζόντια πολιτική επανασυστάθηκε ως ΓΓ Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με ταυτόχρονη υπαγωγή της στο Υπουργείο Εργασίας).

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ:

– Τονίζει την ανάγκη να επανασυσταθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και να επιστρέψει, όπως εξάλλου και το ΚΕΘΙ, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την παράλληλη ενίσχυσή τους με προσωπικό με οικονομικούς πόρους, όπως θέτει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΓ Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου» και η Γραμματεία Ισότητας της ΑΔΕΔΥ

– Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στην Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας

– Επαναλαμβάνει τη δέσμευση του να προχωρήσει σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ζητήματα έμφυλης βίας και παρενόχλησης σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των μελών του

– Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να υπάρξει παρακολούθηση της υπηρεσιακής εξέλιξης των αποφοίτων και καταγραφή του ποσοστού των γυναικών – μελών της ΕΝΑΠ που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης.

Καλούμε τα μέλη μας να συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση της έμφυλης ισότητας με προτάσεις τους και θυμίζουμε ότι ο κόσμος άλλαξε χάρη σε γυναίκες και άντρες που δεν είδαν τον κόσμο όπως είναι αλλά όπως έπρεπε να είναι. Γυναίκες όπως οι αγωνίστριες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, γυναίκες της αντίστασης όπως η Λέλα Καραγιάννη και η Ηλέκτρα Αποστόλου, γυναίκες – σύμβολα της γυναικείας απελευθέρωσης όπως η Μελίνα Μερκούρη, γυναίκες πρωτοπόρες του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος και του αγώνα για την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, όπως η Αύρα Θεοδωροπούλου, το όνομα της οποίας έφερε τιμητικά η ΚΕ΄σειρά της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)