Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΝΑΠ – ΕΣΔΔΑ με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία, το βράδυ της Τρίτης 1 Μαρτίου στα Τέμπη, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των μετακινήσεων των ευρωπαίων πολιτών, ενώ το 2021 είχε ανακηρυχθεί από την ΕΕ ως “Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων” για την προώθηση της χρήσης των τρένων ως ασφαλών και βιώσιμων μεταφορών. Όμως, δυστυχώς στην Ελλάδα τα τρένα αποτελούν αντικείμενο συνεχούς απαξίωσης και υποβάθμισης, με καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τις ζωές μας όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Το υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης των σιδηροδρόμων με το μωσαϊκό των εμπλεκομένων φορέων, την απαξίωση των γραμμών, τη πολυδιάσπαση του ΟΣΕ και τη μετέπειτα ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου, τις αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, την απουσία επαρκούς συντονισμού και την ατελή παρακολούθηση και εποπτεία της υλοποίησης κρίσιμων συμβάσεων σε συνδυασμό με τη δραματική υποστελέχωση αλλά και υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν οδηγήσει σε σωρεία προβλημάτων με καταστροφικά αποτελέσματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με αποκορύφωμα την ολέθρια απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Την κακοδιαχείριση επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων και η θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους θανάτους που σχετίζονται με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων αναλογικά με τα χιλιόμετρα που διανύονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση του 2022 για την Ασφάλεια των Σιδηροδρόμων και τη Διαλειτουργικότητα στην ΕΕ (Report on Railway Safety and Interoperability in the EU -2022).

Οι προειδοποιήσεις για τα προβλήματα ασφαλείας και τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος ήταν πολλές και από διαφορετικές πηγές. Ιδιαίτερα, τα σωματεία των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο είχαν καταγγείλει με όλους τους διαθέσιμους νόμιμους τρόπους (εξώδικα, δελτία τύπου, στάσεις εργασίας) τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, την υποστελέχωση και την έλλειψη συντήρησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ωστόσο οι προειδοποιήσεις αυτές δυστυχώς αγνοήθηκαν. Οι φανερές παθογένειες σε δομικές λειτουργίες του κράτους, γίνονται δυστυχώς ορατές κάθε φορά aposteriori και συνήθως μέσα από τα οδυνηρά αποτελέσματα των ακολουθούμενων πολιτικών. Η έλλειψη πρόνοιας, σχεδιασμού, ελέγχων και δικλείδων ασφαλείας, παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο, εξωγενής κρίση, ανθρώπινο λάθος, ενώ το κύριο ζήτημα είναι με ποια κριτήρια σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι δημόσιες πολιτικές. Οι δημόσιες πολιτικές δεν θα πρέπει να σχεδιάζονται με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία, αλλά τη μέγιστη ασφάλεια και εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ως Ένωση Απόφοιτων της ΕΣΔΔΑ, επισημαίνουμε επιτακτικά την ανάγκη επανεξέτασης του υφιστάμενου μοντέλου διοίκησης των ελληνικών σιδηροδρόμων και της άμεσης απόδοσης ευθυνών στους υπαίτιους αυτής της καταστροφικής εξέλιξης. Στεκόμαστε απέναντι στην υποβάθμιση του δημοσίου και του συλλογικού συμφέροντος προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και του ανταγωνισμού. Υποστηρίζουμε ότι ο σιδηρόδρομος όπως και εν γένει οι επιβατικές μεταφορές τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο μέσων αποτελούν κοινωνικά αναγκαίο αγαθό και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης στα θύματα της τραγωδίας καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην κοινή προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας και των οικογενειών τους.Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν αίμα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, καλεί τους πολίτες να μεταβούν στην πλησιέστερη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας της περιοχής τους. Για τον εντοπισμό ενεργών δράσεων αιμοδοσίας μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικά τον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Τέλος σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιουπαλληλική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 8/3/2023 και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος με αιτήματα να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)