Ανακοίνωση σχετικά με παραβίαση δικαιωμάτων στο πλαίσιο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ

Το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος «ασφάλειας» των πολιτών μέσω της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Στις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και από διάφορα ΜΜΕ, οι προσαγωγές μεταναστών  χωρίς χαρτιά προβάλλονται ως μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ δίπλα στις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Στο πλαίσιο μια τέτοιας επιχείρησης γύρω από την πλατεία Βικτωρίας την Τετάρτη 16/3 η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε αυθαίρετες συλλήψεις 14 ανθρώπων, ανάμεσα τους ένας δημοσιογράφος, αρκετοί πολίτες ευρωπαϊκών χωρών και ο συνάδελφος και συναπόφοιτος Αλέξανδρος Κυτίνος. Αφορμή για τις συλλήψεις ήταν τα συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες καθώς και το ότι κάποιοι προσπάθησαν να ζητήσουν εξηγήσεις για τις αναίτιες και βίαιες προσαγωγές που λάμβαναν χώρα μπροστά στα μάτια τους.

Μετά από πολύωρη ταλαιπωρία στην ΓΑΔΑ, απαγγέλθηκαν στους προσαχθέντες κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών και απείθεια (!), σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της διαμαρτυρίας απέναντι σε αυθαίρετες και βίαιες αστυνομικές πρακτικές.

Σε σχέση με τα ανωτέρω το ΔΣ της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:

Α. Σε σχέση με την αυθαίρετη σύνδεση μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και εγκληματικότητας:

Η παραμονή αλλοδαπών στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά διοικητική παράβαση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την παραμονή “χωρίς χαρτιά” ευθύνονται οι παραλείψεις του νομοθέτη αλλά και οι καταχρηστικές διοικητικές πρακτικές, που οδηγούν στη μη έγκαιρη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών διαμονής σε μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, καθώς, πλέον, και στη δημιουργία αποκλεισμών από το σύστημα ασύλου, όπως συμβαίνει για τους Σύριους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται για απροσδιόριστο χρόνο βασικών αγαθών λόγω της στέρησης πρόσβασης στην εργασία, την περίθαλψη και την ασφάλιση, παραμένοντας εγκλωβισμένοι σε μια διαρκή κατάσταση εξαίρεσης. Την ώρα που η ελληνική Πολιτεία και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ορθότατα καταβάλλει προσπάθειες στήριξης και ένταξης των  προσφύγων πολέμου της Ουκρανίας, δημιουργούν ερωτηματικά οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατά μεταναστών και προσφύγων από άλλες χώρες. Το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ εκφράζει την ανησυχία του για την πρόκληση ξενοφοβικών αντανακλαστικών και παραπλάνησης των πολιτών, τη στιγμή που διακυβεύονται η πραγματική ασφάλειά τους, οι εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους δικαίου και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Β.  Σε σχέση με τις αυθαίρετες συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ και του συναπόφοιτου Αλέξανδρου Κυτίνου

H αυθαίρετη σύλληψη και στοχοποίηση πολιτών που ασκούν δημοκρατικά τους δικαιώματα μας κάνει αναρωτηθούμε «ποιός μας φυλάει από τους φύλακες»; Εάν, τα σώματα ασφαλείας φτάνουν στο σημείο να συλλαμβάνουν συνδικαλιστές δημοσίους υπαλλήλους, όπως ο συναπόφοιτος Α.Κυτίνος, μέρα μεσημέρι και χωρίς να προκληθούν, δεν μπορούμε να φανταστούμε καν τί γίνεται σε άλλες λιγότερο ορατές περιπτώσεις.

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ καταδικάζει την αυθαίρετη σύλληψη του συναπόφοιτου Αλέξανδρου Κυτίνου και των υπόλοιπων ατόμων που απλά ασκούσαν δημοκρατικά τους δικαιώματα και ζητά την άμεση άρση των κατηγοριών σε βάρος τους. 

Η αντιμετώπιση σύνθετων φαινομένων όπως η παραβατικότητα μέσω της  κατασκευής «αποδιοπομπαίων τράγων», και της εργαλειοποίησης του δικαίου, αποκρύπτοντας  τις πολιτικές ευθύνες του συστήματος, είναι επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική.

Η ανακοίνωση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)