Ανακοίνωση ΕΝΑΠ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

«Όταν μιαν άνοιξη χαμογελάσει
θα ντυθείς μια καινούργια φορεσιά
και θα ‘ρθεις να σφίξεις τα χέρια μου
παλιέ μου φίλε»
(Μ. Αναγνωστάκης)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτές οι στιγμές δεν προσφέρονται για πολλά λόγια.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους οργανικούς διανοούμενους της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Με τη μουσική του έφερε την ποίηση της γενιάς του ’30 στην αθέατη Ελλάδα. Μελοποιεί μια χώρα που μοιράζει το βίο της «μες στην υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές» και στη «Συνοικία το Όνειρο».

Κατόρθωσε, όμως, ταυτόχρονα, να δώσει το δικό του ρυθμό στα βήματα πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας της δεκαετίας του ’60 και των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης. Μιας πολιτικοποίησης με την οποία βρέθηκε, αργότερα, και ο ίδιος αντιμέτωπος. Και ίσως να είναι αυτές οι αντιφάσεις ανάμεσα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη που τον καθιστούν τόσο μύχιο κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας των αντιφάσεων και των αμφιταλαντεύσεων αλλά και συνάμα τόσο οικουμενικό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε να μας ανυψώσει, αλλά και να μας βυθίσει, στην ίδια την ποίηση της μουσικής του.

Τιμούμε τον Μίκη για όσα έκανε.

Ακριβώς γιατί «στα περβόλια μες στους ανθισμένους κήπους/ σαν άλλοτε θα στήσουμε χορό/ και τον Χάρο θα καλέσουμε/ να πιούμε αντάμα και να τραγουδήσουμε μαζί».

Αντίο, Μίκη…

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)