Ανακοίνωση ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ για την Πρωτομαγιά

«Οχτώ ώρες δουλειά, Οχτώ ώρες ανάπαυση, Οχτώ ώρες ύπνο»

Με αυτό το σύνθημα την 1η Μαΐου 1886, περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν στις απεργίες που διοργάνωσε η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας σε όλες τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 90.000 στο Σικάγο, και διαδήλωσαν υπέρ της καθιέρωσης της 8ωρης ημερήσιας εργασίας –η οποία έφτανε 12, 13 ακόμη και 14 ώρες. Τότε ήταν το κύριο άμεσο αίτημα που απασχολούσε την εργατική τάξη και τα σωματεία της σε όλον τον κόσμο.

Στη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσης των εργατών του Σικάγου αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους διαδηλωτές. Μια χειροβομβίδα από άγνωστο διαδηλωτή έχει ως συνέπεια το θάνατο 8 ανθρώπων (αστυνομικών και διαδηλωτών). Χωρίς καμιά ένδειξη συμμετοχής ή ανάμιξης στα επεισόδια συλλαμβάνονται οι πρωτεργάτες της απεργίας. Στέλνονται στην αγχόνη χωρίς αποδείξεις.

Το 1893 έρχεται η δικαίωση για τους οκτώ καταδικασθέντες, όταν ο κυβερνήτης του Ιλινόις παραδέχθηκε, ότι αστυνομία και μπράβοι χτύπησαν χωρίς λόγο τους διαδηλωτές στο Σικάγο. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1889, στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι, η Πρωτομαγιά καθιερώνεται ως εργατική γιορτή.

Στην Ελλάδα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει συνδεθεί με δύο συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές:

1. Τα γεγονότα του Μαΐου του 1936, όταν αστυνομικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια την εργατική συγκέντρωση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Ο τραγικός απολογισμός ήταν δώδεκα διαδηλωτές νεκροί. Ανάμεσα σε αυτούς ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η φωτογραφία της μητέρας του, να θρηνεί πάνω από το νεκρό του σώμα, ενέπνευσε στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο το ποίημα Επιτάφιος.
  2. Την Πρωτομαγιά του 1944, όταν εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές και αριστεροί αγωνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τις χιτλερικές δυνάμεις κατοχής. Οι 200 πατριώτες, μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ήταν φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. Η εκτέλεσή τους ήταν αντίποινα στην αντιστασιακή επίθεση και εκτέλεση ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του στους Μολάους της Λακωνίας.

Έχουν περάσει 188 χρόνια από τα γεγονότα της πλατείας Haymarket του Σικάγο.

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας και του κόσμου σε ένα κομβικό σημείο για τα εργατικά,ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η δεκαετής οικονομική κρίση ανέτρεψε την όποια σταθερότητα υπήρχε στις εργασιακές σχέσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού εξάπλωσε περαιτέρω τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι εξελίξεις αυτές δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο ούτε τον Δημόσιο Τομέα και τους εργαζομένους του.

Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων ενάντια στην απορρύθμιση αποτελεί ταυτόχρονα και υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να υψώσουμε αντίσταση ενάντια στα μελλοντικά σχέδια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να συνταχθούμε με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, συμμετέχοντας στην απεργία της Πρωτομαγιάς μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας του Δημόσιου Τομέα, στις 6 Μαΐου 2021.

Καλή εργατική Πρωτομαγιά.

Το ΔΣ της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

(Στη φωτογραφία το στεφάνι που κατέθεσε η ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών)

Πρόσφατες δημοσιεύσεις