Ανακοίνωση ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων Σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ και την καταπάτηση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων – General Data Protection Regulation (GDPR), από τον διαδικτυακό ιστότοπο meaculpa.gr, σε δημοσίευμα του οποίου αναρτήθηκαν τα ονόματα και οι υπογραφές σπουδαστών/στριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που ασκούν ενεργή συνδικαλιστική δράση.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς, πέραν της νομοθεσίας του GDPR, το δημοσίευμα αυτό στοχοποιεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική ελευθερία και στην «ανεμπόδιστη άσκηση συναφών με αυτήν δικαιωμάτων», όπως προβλέπει το άρθρο 46 του Υπαλληλικού Κώδικα. Η δημοσιοποίηση ονομάτων και υπογραφών συναδέλφων/ισσων με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα, ως μελών παρατάξεων, αποτελεί έναν σαφέστατο εκφοβισμό εναντίον τους και θυμίζει άλλες εποχές. Είναι μια ενέργεια απολύτως καταδικαστέα από το σύνολο των μελών της Ένωσης Αποφοίτων και θα μας βρει όλους και όλες απέναντι.

Το ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, έφτανε στο σημείο να ασκεί κριτική στη Διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την επιλογή να εισαχθούν στην ΕΣΔΔΑ οι συγκεκριμένοι/ες σπουδαστές/στριες, καθώς και για το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα του Συλλόγου. Επιπρόσθετα, άφηνε αισχρά υπονοούμενα για το αδιάβλητο του τρόπου εισαγωγής σε έναν από τους απαιτητικότερους διαγωνισμούς εισαγωγής στον Δημόσιο Τομέα.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση στις συνδικαλιστικές εξελίξεις των Σπουδαστών από την πλευρά της Διοίκησης της ΕΣΔΔΑ ή του ΕΚΔΔΑ θα συνιστούσε παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, καθώς οι διαδικασίες αρχαιρεσιών καθορίζονται από το καταστατικό του Συλλόγου και υλοποιούνται από τα μέλη του συλλογικά, στο πλαίσιο των κείμενων διατάξεων του 1264/1982, καθώς και με βάση τα τεκταινόμενα του ευρύτερου δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω δημοσίευμα λίγες ώρες αργότερα αφαιρέθηκε από τον εν λόγω ιστότοπο, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία της υπόθεσης και την ωμή παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα καθώς ακόμα μπορεί να εντοπιστεί εύκολα στο διαδίκτυο.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, παραιτήθηκαν η Εφορευτική Επιτροπή και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, του αντίστοιχου ψηφοδελτίου, ενόψει των εκλογών του Συλλόγου Σπουδαστών της ΕΣΔΔΑ, καταδικάζοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων των συναδέλφων τους.

Η ΕΝΑΠ οφείλει να προασπίζεται τη νομιμότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες και στέκεται αλληλέγγυα προς τους συναδέλφους/ισσες που στοχοποιούνται λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)