Ανακοίνωση ΔΣ για την 47η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η 47η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της απόφασης Αριθμ. 1029/8/18 του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας: «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020».

Το ΔΣ της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης επισημαίνει τον κίνδυνο υπέρμετρου περιορισμού των ατομικών ελευθεριών και τονίζει την ανάγκη οι έκτακτες εξουσίες να υπακούν στην αρχή της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Υπενθυμίζει δε, ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το πρόσφατο ψήφισμα (14/11) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητά να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα καθώς και «να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των προσφύγων και των κρατουμένων».

Τα ανωτέρω ισχύουν πολύ περισσότερο για τη δράση του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας, των σωμάτων ασφαλείας, ιδίως υπό το φως συστηματικών καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τις σοβαρές ελλείψεις στη διερεύνηση των περιστατικών αυτών, όπως αυτές επισημαίνονται στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της Επιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση Περιστατικών Αστυνομικής Αυθαιρεσίας.

Βαριά κληρονομιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το αίτημα εκδημοκρατισμού της Δημόσιας Διοίκησης είναι διαρκές και αναδεικνύεται ακόμη πιο επιτακτικά στις συνθήκες εξαίρεσης που διανύουμε. Η συμβολή στον εκδημοκρατισμό των μέσων και μεθόδων διοίκησης συνιστά μάλιστα ιδρυτική αποστολή της ΕΣΔΔΑ και, υπό αυτή την έννοια, οφείλουμε να προωθούμε μια Διοίκηση ανοιχτή στην κοινωνία, υπερασπιζόμενοι τα δημόσια αγαθά, το κοινωνικό κράτος δικαίου, την συμπερίληψη των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, τη λογοδοσία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, θα επιθυμούσαμε να αφιερώσουμε την επέτειο αυτή στη μνήμη όλων των δημόσιων λειτουργών που τα χρόνια της 7ετίας διώχθηκαν και βασανίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά ιδεώδη αλλά και σε όλους τους συναδέλφους που φαίνονται καθημερινά εις μικρόν γενναίοι και υπερασπίζονται με προσωπικό κόστος το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά.

Η φετινή 47η επέτειος για μας είναι ειδικά αφιερωμένη στη μαρτυρική φιγούρα ενός δημόσιου λειτουργού, του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, και στις 47 μαρτυρικές ημέρες άγριου βασανισμού του στην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ

Εικόνα: “Σπύρος Μουστακλής”, χαρακτικό του καλλιτέχνη Α. Τάσσου, 1974. Συλλογή οικογένειας Μουστακλή.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)