Άρθρο Θαν, Δαβάκη

 

Αποστέλλουμε συνημμένο άρθρο του βουλευτή Θ. Δαβάκη (Καθημερινή 30-12-10) στο οποίο γίνεται αναφορά στην ΕΣΔΔ και στους αποφοίτους της. Θεωρούμε θετικό να αναφέρεται το πολιτικό προσωπικό στην ΕΣΔΔ ως λύση για κάποια από τα προβλήματα στελέχωσης της δημόσιας διοίκησης. Η θέση ωστόσο του ΔΣ είναι υπέρ μιας κατά το δυνατό ενιαίας μορφής της Σχολής με ειδικά τμήματα μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Ευχόμαστε σε όλους το νέο έτος να φέρει -παρά τους οιωνούς- υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και καταξίωση για τους αποφοίτους!
Το ΔΣ της Ένωσης
Συμβασιούχοι ΥΠΠΟΤ: η λύση στο πρόβλημα

Του Θαναση Δαβακη*

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις γύρω από το εργασιακό καθεστώς που διέπει τους εργαζομένους στον συγκεκριμένο οργανισμό, αλλά ήγειραν και μια τεράστια διαμάχη περί των δικαιωμάτων διαχείρισης των μνημείων και τη σχέση της χώρας μας προς αυτά.

Τώρα που ο ορυμαγδός έχει εκλείψει και οι τηλεοπτικοί φακοί έχουν αποστρέψει το βλέμμα τους από το πρόβλημα, πιστεύουμε πως είναι κατάλληλη η στιγμή να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να εξευρεθεί μια νηφάλια και οριστική λύση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, το ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί έναν βασικό πόλο έλξης τουριστών και εργαλείο ανάπτυξης, τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και τις επιθυμίες της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν θα κομίσουμε «γλαύκα ες Αθήνας», δεν διεκδικούμε την απόλυτη γνώση, αλλά θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τις σκέψεις μας στα εξής σημεία:

– Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σεβόμενη την πολυετή εργασιακή ταλαιπωρία χιλιάδων συμβασιούχων (περίπου 7.000) στο υπουργείο Πολιτισμού, προχώρησε στη μονιμοποίησή τους, επιδιώκοντας να θεραπεύσει μια αδικία του πελατειακού συστήματος του ΠΑΣΟΚ.

– Η τοποθέτηση των τακτοποιηθέντων εργαζομένων σε συγκεκριμένες θέσεις και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν άμβλυνε το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Επιπλέον, δεν θεσπίστηκε ένα αξιοκρατικό σύστημα μετάθεσης των υπαλλήλων του υπουργείου, το οποίο θα εξασφάλιζε τόσο την κινητικότητά τους όσο και την απολύτως απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών.

– Εξακολούθησε η ανάγκη πρόσληψης ωρομισθίων, προκειμένου να καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες, αλλά και να εξυπηρετηθούν, ενίοτε, ιδιοκτησιακές συμπεριφορές.

Τίθεται συνεπώς πιεστικό το αίτημα για την εξεύρεση εφικτής και βιώσιμης λύσης, η οποία να μεριμνά για την τύχη των μακροχρόνιων συμβασιούχων, να παρέχει ελπίδα στις νεότερες γενιές που σπουδάζουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου.

Για την επίτευξη των παραπάνω και σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης, οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ασχοληθούν με το πρόβλημα και να προτείνουν λύσεις ρεαλιστικές, χωρίς υπαναχωρήσεις και τακτικισμούς.

Εμείς προτείνουμε:

– Το επιστημονικό προσωπικό να προσλαμβάνεται αποκλειστικά μέσω εξετάσεων. Η μορφή τους και τα εξεταζόμενα μαθήματα μπορούν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης. Το ευκταίον θα ήταν να συγκροτηθεί ένα τμήμα «Πολιτιστικής Πολιτικής» ή «Διαχείρισης του Πολιτιστικού Αποθέματος» στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Ετσι ο υποψήφιος υπάλληλος – επιστήμονας θα σπουδάσει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα μάθει να ανταποκρίνεται στο διοικητικό του έργο, θα καταστεί ικανός να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και θα προετοιμαστεί στην κατάρτιση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

– Εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος οργανισμού του υπουργείου, έτσι ώστε να προκληθούν από τη μια οικονομίες κλίμακος και από την άλλη να μειωθεί ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και να ενταθεί η προστασία του συνόλου των μνημείων. Προτείνεται η δημιουργία μιας Εφορείας Διαχείρισης Μνημείων ανά νομό και η συγκρότηση περιφερειακών διευθύνσεων, στις οποίες θα μεταβιβασθεί μεγάλο μέρος των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας. Η περιφερειακή δ/νση θα εποπτεύει τις εφορείες κάθε «καλλικρατικής» περιφέρειας και συγχρόνως θα λειτουργεί το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων.

– Τα δημόσια μουσεία της Αθήνας να αυτονομηθούν και να υπαχθούν σε έναν φορέα (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιστημονική και διοικητική τους αυτονομία και ευελιξία. Το υπάρχον στελεχικό δυναμικό του υπουργείου (μουσειολόγοι, υπάλληλοι με ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση) πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, για να μετεξελιχθούν τα μουσεία σε ζωντανούς οργανισμούς που θα προσελκύουν και δεν θα απωθούν τους επισκέπτες.

– Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟΤ: Προέχει η ικανοποίηση των υπηρεσιακών αναγκών, αλλά τα υπόλοιπα ακίνητα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον κρατικό κορβανά και όχι να παραχωρούνται με αδιαφανείς διαδικασίες σε συλλόγους, οργανισμούς, των οποίων το έργο και η προσφορά είναι αμφισβητήσιμα.

– Καθιέρωση ενός ενιαίου και αυστηρά εφαρμοζόμενου ευέλικτου ωραρίου και ανταποκρινόμενου στις ελληνικές συνθήκες για την επίσκεψη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το οποίο να ισχύει καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους και να είναι γνωστό σε τουριστικούς πράκτορες και γραφεία. Ετσι υπηρετεί ένας σταθερός αριθμός φυλάκων και νυχτοφυλάκων και δεν απαιτούνται οι απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού, ενώ διασφαλίζεται και η προστασία των αρχαιοτήτων, καθώς δεν εναλλάσσονται συμβασιούχοι.

* Ο κ. Θανάσης Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας και υπεύθυνος τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)