Ανακοίνωση της ΕΝΑΠ για την υπόθεση του ΕΟΤ

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την πρότασή μας για την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης και την απαλλαγή της από τις κομματικές διοικήσεις, και πριν αλέκτορα φωνήσαι, η πραγματικότητα μας δικαίωσε, δυστυχώς, πλήρως.

Η λυπηρή υπόθεση στον ΕΟΤ, όπου μέλη της διορισμένης κομματικής Διοίκησης φέρονται να επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια Υπηρεσία και τη δημόσια περιουσία ως πηγή προσωπικού πλουτισμού, θέτει με τρόπο αμείλικτο το ζήτημα του τρόπου στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

Εκτός όμως από αυτό, η ΕΝΑΠ θέτει το ερώτημα, αν αληθεύουν τα όσα πολύ σοβαρά αναγράφονται στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ, τα οποία αναφέρονται σε μέλος της, απόφοιτο της ΕΣΔΔ: «Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα».

Περαιτέρω, τίθενται και μια σειρά από άλλα ζητήματα:

1) Η διαλεύκανση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης πρέπει να επιτευχθεί με τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας. Για το λόγο αυτό ζητάμε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την ανάθεση, από μέρους του, της διενέργειας της ΕΔΕ από τα κατά την κρίση του αρμόδια όργανα, αφού η διεκπεραίωση της εξέτασης από την ίδια την Υπηρεσία του ΕΟΤ προσκρούει σε κάθε είδους δυσκολίες ειδικής φύσης, που σχετίζονται με προσωπικές σχέσεις και ενδεχόμενες υπηρεσιακές και άλλες εξαρτήσεις.

2) Η ύπαρξη θεσμικών εγγυήσεων είναι αυτή που επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους την απρόσκοπτη και πέραν κάθε πίεσης διασφάλιση και περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος. Το νέο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου, πέραν του ότι αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δικαίου και του Συντάγματος, αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνο παράγοντα αποδυνάμωσης της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλει άμεσα να το επανεξετάσει. Η ατιμωρησία μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους, όπως τις δημόσιες συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων όταν αυτά λειτουργούν ως πειθαρχική όργανα, ώστε να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα πελατειακά και άλλα δίκτυα προστασίας των επίορκων υπαλλήλων.

3) Ήρθε η ώρα για το πολιτικό σύστημα να συνειδητοποιήσει επιτέλους την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, και να εμπιστευτεί όχι τους αρεστούς αλλά τους άριστους. Η πρόταση της ΕΝΑΠ για στελέχωση της Διοίκησης με στελέχη του Δημοσίου με τα κατάλληλα προσόντα αντί για τις κάθε είδους κομματικές παρέες, ακούγεται ως πρωτοποριακή, όμως αναφέρεται σε μια συγκύρια πιο ώριμη από ποτέ. Ήρθε η ώρα της υπέρβασης και της ουσιαστικής μεταρρύθμισης, που θα σπάσει τα δεσμά της ευνοιοκρατίας και της αδράνειας και θα θέσει τις βάσεις για μια κοινωνία αξιοκρατίας και για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία. Η Υπουργός Τουρισμού, ως νέα πολιτικός, φορέας μιας νέας, σύγχρονης κουλτούρας και απαλλαγμένη από τα βαρίδια και τις νοοτροπίες του παρελθόντος, έχει μπροστά της τη μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει τα καταρτισμένα και εκπαιδευμένα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, που μπορούν να δώσουν άλλη πνοή και μέγιστη αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημόσιας πολιτικής για τον τουρισμό και την προβολή της εικόνας της χώρας.

4) Η ΕΝΑΠ καλεί τους δημόσιους λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην φοβηθούν πιέσεις και ενδεχόμενες απειλές, αλλά να τιμούν καθημερινά τον όρκο τους, αρνούμενοι την εκτέλεση ενδεχομένως παράνομων εντολών από πολιτικούς προϊσταμένους, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τις διατάξεις του Συντάγματος και του Υπαλληλικού Κώδικα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με συνείδηση του ρόλου τους είναι οι θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος και της ίδιας της λειτουργίας της Δημοκρατίας.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)