Πρόγραμμα ””ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, η Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης 2005-2007
Παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο toy υπΕΣΔΔα για τη διοικητική μεταρρύθμιση
Κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της 18ης Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Π. Παυλόπουλος, είχε ανακοινώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης, με τίτλο “ΠΟΛΙΤΕΙΑ“. Το αρχικό εκείνο κείμενο ήταν πολύ γενικόλογο και θεωρητικό. Χρειαζόταν απαραίτητα συμπλήρωμα με ένα σαφές σχέδιο εφαρμοστέων μέτρων. Στις 7 Ιουλίου, ο Υπουργός ανακοίνωσε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Προγράμματος “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”. Το νέο κείμενο απέχει (και πάλι..) πολύ από το να μπορεί να χαρακτηριστεί “επιχειρησιακό”. Περιλαμβάνει άλλη μια φορά γενικόλογες εξαγγελίες και προθέσεις, αναλύει κάπως περισσότερο τις ακολουθητέες κατευθύνσεις στα 7 υποπρογράμματα, στα οποία ορίζει τον σκοπό και τους επιμέρους στόχους με τρόπο όμως αόριστο.
Γενικότερα, φαίνεται να απουσιάζει ο ρεαλισμός, παρότι εξαγγέλεται, και ο συνεκτικός χαρακτήρας μιας στοχευμένης πολιτικής ριζικής μεταρρύθμισης. Μάλλον πρόκειται για σώρευση αποσπασματικών μέτρων κάτω από την γενικόλογη ομπρέλα της “επανίδρυσης”, αλλαγής προσανατολισμού κλπ.
Η ΕΝΩΣΗ υλοποιώντας παλαιότερη απόφαση του ΔΣ (της 23ης Φεβρουαρίου), θα μελετήσει διεξοδικά το σχέδιο και θα παρουσιάσει σύντομα την εμπεριστατωμένη κριτική της, αποσκοπώντας πάντα στο να συμβάλλει δημιουργικά στο διάλογο, για τα καυτά θέματα της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας.



