Επιστολή για το ζήτημα της αναστολής εργασίας εργαζόμενων σε δομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ απέστειλε στις 2/6/2022 στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας την ακόλουθη επιστολή:

Προς:

1. Υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη
2. Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Μιχαηλίδου

Κοινοποίηση

1. Υπουργό Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη
2. Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Α. Γκάγκα
3. Υφυπουργό Υγείας, κ. Ζ. Ράπτη
4. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείου Υγείας
5. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
6. ΟΕΝΓΕ
7. ΠΟΕΔΗΝ
8. Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας
9. Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας

Θέμα: Αναστολή εργασίας εργαζόμενων σε δομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ) τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού συνολικά του πληθυσμού και ειδικότερα των υγειονομικών υπαλλήλων, των εργαζόμενων σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημική κρίση δίπλα στα ήδη υπάρχοντα (θεραπείες, μάσκες, αποστάσεις, κανόνες υγιεινής). Η θέση μας αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με την επιστημονική άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με την οποία η εμβολιαστική κάλυψη προστατεύει κυρίως από βαριά νόσηση και θνητότητα το σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι/ες σε προνοιακές δομές βρίσκονται εκτεθειμένοι/ες στον ιό με μεγαλύτερη συχνότητα από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ταυτόχρονα οι ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, πολυασθενείς κ.λπ.) κινδυνεύουν περισσότερο από θνητότητα ή/και κίνδυνο βαριάς νόσησης εξαιτίας του ιού, συγκριτικά με άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Συνεπώς, ο εμβολιασμός τους είναι ενισχυτικός τόσο ως προς τη δική τους προστασία όσο και ως προς τη συνολικότερη προστασία των ληπτών υπηρεσιών και των συγγενών τους.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με επιτυχία ένα ευρύ, πολυεπίπεδο και στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης του πληθυσμού, που θα δίνει -μεταξύ άλλων- ιδιαίτερη βαρύτητα στους/στις υγειονομικούς και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Σύμφωνα και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης βασισμένο στη συντονισμένη δράση κρατικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων, ιατρικών ενώσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση.

Επίσης θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τρεις βασικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας:

(α) δεν προχώρησε στην πρόσληψη του απαραίτητου τακτικού υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και να στηριχτεί το ΕΣΥ,
(β) δεν προχώρησε σε ευρεία επίταξη ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας για να ενισχυθεί περαιτέρω η κάλυψη των νοσούντων και να μην αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγεία,
(γ) δεν υλοποίησε με επιτυχία ένα αποτελεσματικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και στην σε βάθος ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των επαφών τους με διαφανείς και δημοκρατικές μεθόδους που σέβονται την ιδιωτικότητα.

Σε συνέχεια των παραπάνω, θεωρούμε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης κατά των μη εμβολιασμένων για Covid 19 υγειονομικών και επαγγελματιών στους χώρους της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι σε λάθος κατεύθυνση καθώς μετατοπίζουν τη δημόσια συζήτηση από την αναγκαία συλλογική αντιμετώπιση και τις ευθύνες της Πολιτείας στην «ατομική ευθύνη» και ταυτόχρονα εμπεριέχουν τιμωρητικές διαστάσεις. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι απαιτήθηκε από τους Υγειονομικούς να εμβολιαστούν, καθώς τα ατομικά δικαιώματα δύναται υπό προϋποθέσεις να καμφθούν σε περιπτώσεις πανδημίας. Το πρόβλημα με την κυβερνητική απόφαση βρίσκεται σε άλλη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:

  • η απαίτηση της Κυβέρνησης για εμβολιασμό γίνεται στη βάση της ατομικής ευθύνης, την ώρα που μια πανδημική κρίση είναι ένα προφανές συλλογικό, κοινωνικό πρόβλημα.
  • τα ίδια τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους Υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους είναι σαφέστατα μη αναλογικά. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, οι επαγγελματίες που εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα και που παραμένουν μη εμβολιασμένοι/ες, θα μπορούσαν, μετά από ενδελεχή και τακτικό διαγνωστικό έλεγχο, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις όπου η πολιτεία κρίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος για τους ίδιους και για το κοινωνικό σύνολο. Η απόφαση απομάκρυνσής τους από την εργασία τους από την πλευρά της κυβέρνησης είναι τιμωρητική και, τελικά, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύει τον ανορθολογισμό και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», με όποιες συνέπειες έχει αυτό τόσο στη συλλογική συνείδηση όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη βάση των ανωτέρω,

  • Θεωρούμε αναγκαία την άμεση ανάκληση της απομάκρυνσης των επαγγελματιών των χώρων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις θέσεις τους και την επαναφορά τους σε θέσεις όπου η Πολιτεία κρίνει ότι θα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την προσωπική τους υγεία και το κοινωνικό σύνολο από την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.
  • Θεωρούμε απαραίτητη τη νομοθετική πρόβλεψη της αποζημίωσης των εργαζομένων για όσο καιρό βρίσκονταν σε αναστολή καθώς αυτοί/ες και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να στερούνται ακόμη και τα ελάχιστα προς το ζην.
  • Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και οι οποίοι/ες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα για τον ιό SARS-CoV2, να ενημερωθούν για τα εμβόλια από αξιόπιστες επιστημονικές πηγές.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)