Ανακοίνωση ΕΝΑΠ για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, με αφορμή τη μαρτυρία της Σ. Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, στην Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό και η συνακόλουθη κατάπτυστη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας που υποβαθμίζει την καταγγελία της ως «δυσάρεστο περιστατικό» επιβάλλει να πάρουμε θέση και να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Νοέμβρης 2020) που διεξήχθη για λογαριασμό της Actionaid (https://qed.gr/marketresearch/wp-content/uploads/2020/12/ActionAid_Harassment-Report.pdf):


● Το 85% των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι έχει υποστεί σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία
● Μία στις δέκα γυναίκες έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης
● Μία στις πέντε σημειώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού.


Στο 53% των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης ο δράστης δεν αντιμετώπισε καμία συνέπεια, ενώ, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σε καμία περίπτωση που ο δράστης ήταν συνάδελφος του θύματος, αυτός δεν απολύθηκε. Ως ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ προτείνουμε την υιοθέτηση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει:


⮚ Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι πιο ευάλωτες απέναντι στη βία και την παρενόχληση (γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, μετανάστες/τριες και εργαζόμενοι/ες με αναπηρία) αλλά και ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός του επισιτισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας και «κανονικοποίησης» των ανωτέρω συμπεριφορών.
⮚ Την επικύρωση της πρώτης παγκόσμιας Σύμβασης κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ στη Γενεύη (Ιούνιος 2019)
⮚ Την ενίσχυση του προστατευτικού πλέγματος της εργατικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση πολιτικών μηδενικής ανοχής στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς στην εργασία
⮚ Ενίσχυση και επαρκή στελέχωση ελεγκτικών σωμάτων ( π.χ. ΣΕΠΕ) με εκπαίδευση στον χειρισμό ανάλογων περιστατικών αλλά και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Συνηγόρου του Πολίτη.
⮚ Διεξαγωγή συστηματικών ερευνών από τους αρμόδιους φορείς για τις διαστάσεις του φαινομένου και τήρηση διαχρονικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών. Όπως επισημαίνεται, η Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κρατά ειδικό αρχείο τέτοιων υποθέσεων καθώς τα εγκλήματα κατατάσσονται με βάση το έννομο αγαθό που πλήττεται, ενώ πολύτιμα στοιχεία παρέχουν πρωτοβουλίες παρέχουν όπως ο Χάρτης καταγραφής σεξιστικής και έμφυλης βίας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2016.
⮚ Τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ειδικά στο δημόσιο τομέα, επιβάλλεται η επιμόρφωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και καθιέρωση πρωτοκόλλων διαχείρισης ανάλογων περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των μελών μας.


Με την Σοφία και την κάθε Σοφία.

Εικόνα: Performance της καλλιτέχνιδας Mirabelle Jones με τίτλο “109 seconds: invisible weight” (https://www.artagainstassault.com/)


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)