Ανακοίνωση ΕΝΑΠ για τις πυρκαγιές και για τον τρόπο συνδρομής στους πληγέντες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης εκφράζει τη θλίψη του για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Μέσα σε λίγες μέρες τεράστιες εκτάσεις δασικής γης σε Βόρεια Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Φωκίδα και Μάνη καταστράφηκαν. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες χάθηκαν. Πρόκειται για μια καταστροφή των οικοσυστημάτων που επηρεάζουν συνολικά τη χώρα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η απώλεια εκατοντάδων ζώων, άγριων και οικόσιτων.

Αν κάτι όμως απέδειξαν αυτές οι καταστροφές είναι ότι, στην εποχή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής κρίσης, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Έχει αποδειχτεί η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα της στρατηγικής που αντιμετώπιζε διακριτά την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές από την πολιτική πρόληψης. Σε αυτό συνετέλεσε η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, η οποία γίνεται με γνώμονα το κέρδος και μια στρεβλή έννοια της ανάπτυξης.

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ θεωρεί ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση που θα αρχίζει από την πρόληψη, την ισχυροποίηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και θα ολοκληρώνεται με την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις όποιες καταστροφές, ώστε να επανέρχεται κατά το δυνατόν το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σοβαρές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση της πολιτικής προστασίας πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αυτό απαιτεί την άμεση ενδυνάμωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με εκσυγχρονισμό των εναέριων μέσων και με άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω διασφαλισμένων διαδικασιών όπως ορίζονται από τη νομοθεσία. Ταυτόχρονα απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και εξοπλισμός του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην ίδια κατεύθυνση, απαιτείται να σταματήσει ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων πρόληψης και πυρόσβεσης, ενώ θεωρούμε ότι ήταν αρνητική εξέλιξη η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων και η μετατροπή της σε διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ωστόσο, το πρόβλημα των δασικών καταστροφών και πυρκαγιών δεν είναι καινούργιο. Από το 2000 έως το 2017 οι καμένες εκτάσεις έφτασαν τα 8.286.151 στρέμματα και από αυτά τα 4.164.701 είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Περίπου τα μισά από τα κρατικά δάση και τις δασικές εκτάσεις δεν είναι οριοθετημένα και νομικά κατοχυρωμένα. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει χαρακτήρα και χρήση πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα τέτοιων εκτάσεων εκμεταλλεύονται από επιχειρηματικούς ομίλους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΠ είναι κρίσιμο κάθε σπιθαμή καμένου δάσους από τις τελευταίες πυρκαγιές να παραμείνει δασική έκταση. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε απαραίτητη τη νομοθετική παρέμβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμιά παρερμηνεία ενώ ταυτόχρονα να οριοθετηθεί άμεσα το σύνολο των δασικών καμένων εκτάσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΠ, δεν μπορεί παρά να εκφράσει το σεβασμό του προς όλους και όλες που συνεισέφεραν στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Ιδιαίτερης αξίας ήταν η συμβολή των εθελοντών που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη στο πλευρό της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Συγκινητική ήταν και η στήριξη των συνανθρώπων και συμπολιτών μας, των συλλογικών φορέων, των συνδικάτων και των σωματείων, που από το υστέρημά τους επέλεξαν να ενισχύσουν τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας που έχασαν τις περιουσίες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΕΝΑΠ προέβη στις εξής ενέργειες:

1. Εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόθεση συνδρομής σε πληγέντες συναδέλφους και επικοινώνησε με μέλη της ΕΝΑΠ για τα οποία υπήρξε ενημέρωση ότι διαμένουν στις πληγείσες περιοχές.
2. Έκανε σειρά επαφών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού διερευνώντας τις δυνατότητες απευθείας ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών μέσω της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Επίσης επικοινώνησε με φορείς που δραστηριοποιούνται ενεργά για την ενίσχυση των πυρόπληκτων και την προστασία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος για να διαπιστώσει τις ανάγκες και τη δυνατότητα συνεισφοράς της Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένων των τρεχουσών αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων της Ένωσης, το ΔΣ της ΕΝΑΠ αποφάσισε:

Να εκταμιεύσει το ποσό των 500 ευρώ από το ταμειακό διαθέσιμο της Ένωσης ώστε να κατατεθεί σε λογαριασμούς ενίσχυσης πυρόπληκτων των πληττόμενων Δήμων της Εύβοιας (Δήμος Ιστιαίας–Αιδηψού και Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας) για την ενίσχυση των πυρόπληκτων των περιοχών. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και οι έκτακτες εισφορές των μελών του ΔΣ και όσων μελών της ΕΝΑΠ επιθυμούν να συνδράμουν. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καταθέσουν στον λογαριασμό της ΕΝΑΠ στη Τράπεζα Πειραιώς (IBAN: GR 07 0172 0870 0050 8710 2807 517) με την ένδειξη «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ». Τα χρήματα που θα κατατεθούν στον λογαριασμό της ΕΝΑΠ με αυτή την ένδειξη θα προστεθούν στα ποσά που θα καταθέσει η ΕΝΑΠ στους Δήμους Ιστιαίας–Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί και θα κατατεθεί. Καλούμε όλα τα μέλη μας να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους φορείς, τις δομές και τα σωματεία που μάχονται για την ενίσχυση των πληγέντων και την προστασία των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ επιφυλάσσεται να εξετάσει πιο αναλυτικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με συναδέλφους από Περιφέρειες, Δήμους, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και μέσω της απαραίτητης ενημέρωσης και του διαλόγου να επεξεργαστεί τις θέσεις της Ένωσης απέναντι στο πιο κρίσιμο ζήτημα των ημερών μας.

Το ΔΣ της ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)