Το Κράτος, η Κρίση και το Έθνος

 

“Σήμερα, την ίδια στιγμή που το κράτος υπονομεύεται, είναι καίριος ο ρόλος του ως φορέα που θα αναλάβει της οργάνωση της κοινωνίας. Σήμερα, «μία χώρα που είναι ανεπτυγμένη στον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτικό τομέα είναι ένα έθνος που υπηρετείται σωστά από ένα κράτος που μπορεί να ρυθμίζει την ελεύθερη και αποτελεσματική αγορά. Το κράτος και η αγορά είναι θεσμοί της κοινωνίας – εργαλεία συλλογικής δράσης και τα κύρια εργαλεία για να επιτύχει μία κοινωνία τους σκοπούς της. Το κυριότερο όργανο είναι το κράτος…”

 

 

Ο συνάδελφος, Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας, Δρ. Κοινωνιολογίας και συγγραφέας, αποπειράται να περιγράψει, με συνοπτικό τρόπο, τη σαθρή γραφειοκρατική δομή του ελληνικού κράτους, η οποία όντας εμποτισμένη από το κομματικά διεφθαρμένο σύστημα, εμφανίζεται ισχυρή και ανθεκτική σε κάθε είδους πιέσεις με χαρακτήρα μεταρρυθμιστικό. Παρότι, κατά τον ίδιο το συγγραφέα, το συνημμένο κείμενο ενδεχομένως να “θίγει ορισμένες πολιτικές απόψεις”, η ουσία είναι ότι η αδυναμία των όποιων κυβερνήσεων των προηγούμενων ετών να προτείνουν μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν κατά τρόπο ουσιαστικό συνετέλεσε στην οικονομική και -κυρίως- στην κοινωνική  και πολιτική κρίση του σήμερα…

Η Ένωση δημοσιεύει το συγκεκριμένο κείμενο με σκοπό αφενός μεν να αναδείξει την αγωνία ενός διακεκριμένου συναδέλφου και αφετέρου να εκκινήσει ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με τα αίτια της σύγχρονης ελληνικής κακοδαιμονίας.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις


Αρχείο ανά μήνα

Θεματικές – Κατηγορίες

Ετικέτες (tags)