
Ανακοίνωση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει γίνει διεθνές παράδειγμα για τη διαχείριση της κρίσης της Πανδημίας και η εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους που το υπηρετούν επιστρέφει, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εισάγονται προβληματικές διατάξεις για τον διορισμό μετακλητών υπαλλήλων σε δομές εκτός των όσων προβλέπονται στο νόμο 4622/19 του Επιτελικού Κράτους και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης.
Η πρακτική αυτή της εισαγωγής μετακλητών υπαλλήλων και του “εποικισμού” των θέσεων ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης δεν συνάδει με τις αρχές της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης και εγκυμονεί κινδύνους στην απαιτούμενη αμεροληψία, διαφάνεια και ουδετερότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ενώ εμφανώς πλήττονται και οι αρχές της συνέχειας της διοίκησης και δημιουργείται κενό στη θεσμική μνήμη του Υπουργείου. Επιπλέον δημιουργείται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος σε μία περίοδο που το κράτος καλείται να ορθοποδήσει μετά την επέλαση του Κορονοϊού.
Επισημαίνουμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν υπηρετούν ούτε τις αρχές της καλής νομοθέτησης (άρθρο 58 Ν. 4622/2019, νόμος για το Επιτελικό Κράτος) που ψηφίσθηκε μόλις πριν από 10μήνες. Η καλή νομοθέτηση άλλωστε αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτείας συνολικά.
Πέραν των ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει οι προς πρόσληψη μετακλητοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αναστελλομένης της άσκησης του λειτουργήματος του δικηγόρου ή οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος.
Πάγια θέση της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν αλλάζει σύμφωνα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, είναι ότι ο διορισμός αλλά και η εξέλιξη στην ιεραρχία του Δημοσίου, θα πρέπει να γίνεται με τήρηση των αρχών της ισότητας, της αξιοκρατίας και του κράτους Δικαίου. Υπάρχει στελεχιακό δυναμικό στο δημόσιο τομέα με ικανότητες και γνώσεις, που διορίστηκε με αξιοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες και που μπορεί να καλύψει τις θέσεις αυτές με απόλυτη επιτυχία.
Η απο-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει μία επαγγελματική και αποτελεσματική διοικητική ηγεσία χωρίς εξαρτήσεις.
Είναι αίτημα όχι των Διεθνών Θεσμών, αλλά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
Τέλος, προχωρώντας από τις διαπιστώσεις, προτείνουμε :
Την αξιοποίηση της δεξαμενής των στελεχών του τμήματος Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, της Γενικής Διοίκησης και των άλλων τμημάτων της σχολής, που παράγει εξειδικευμένα στελέχη με ειδική εκπαίδευση για Υπουργεία και επιτελικές δομές, στελέχη στα οποία έχει επενδύσει η Ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με πόρους.
Την αξιοποίηση των αποφοίτων του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση για τις δομές και τις υπηρεσίες Ευρωπαϊκών – Διεθνών Σχέσεων.
Την ενεργοποίηση του Κλάδου Επιτελικών Στελεχών του ν.4622/19 για το Επιτελικό Κράτος, ο οποίος σε συνδυασμό και με τον εξορθολογισμό των τοποθετήσεων των Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την ένταξη τους στον Κλάδο, μπορεί να δώσει λύση σήμερα στη στελέχωση σε τέτοιου τύπου επιτελικές υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την πρόβλεψη νέων περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε δομές, όπως στα Cabinet Office των Υπουργών, που θα στελεχώνονται από τον συγκεκριμένο κλάδο.
Κατά τη μεταβατική περίοδο και για την πρώτη εφαρμογή και για να ικανοποιηθούν τυχόν επείγουσες ανάγκες προτείνεται η δημοσιοποίηση πρόσκλησης στελέχωσης δημοσίων υπαλλήλων που σήμερα δεν αξιοποιούνται στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας τους για απόσπαση ή μετάταξη, κατά παρέκκλιση σύμφωνα με τους όρους του νόμου της Κινητικότητας, με εξειδίκευση στα νομικά, τη δημόσια διοίκηση, τα τεχνικά έργα κλπ.
O Πρόεδρος
Δημήτρης Κιρμικίρογλου
Ο Γενικός Γραμματέας
Χάρης Κίτσος